Haber

Tokat’ta Tatlı Patates Islah Çalışmaları Yüksek Fiyatları Çözecek

Tokat’ta ıslahı yapılan tatlı patates, marketlerdeki yüksek fiyatlara çare olacak.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde yürütülen ‘tatlı patates’ ıslah çalışmaları, market ve marketlerdeki yüksek fiyatlara çözüm olacak. Dünyada 113 milyon ton civarında yetiştirilen tatlı patates, Türkiye’de market ve marketlerde yüksek fiyatlarla tezgahlarda yerini alıyor. Tatlı patateste yüksek fiyatların analizi Tokat’ta yapılacak ıslah çalışmaları olacak. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Doç. Yasin Bedrettin Karan, “Dünyada yaklaşık 113 milyon ton yetiştiriliyor ve ülkemizde maalesef sınırlı üretim var. Bu nedenle piyasalarda çok yüksek fiyatlar ile karşılaşabiliyorsunuz. 2017 yılında o proje için çalışmalara başladık. Burada, Kazova’dan Niksar’da ve Niksar’da yapılan adaptasyon denemelerinde, “Çok güzel sonuçlar aldık. Bu çalışmada dekardan 4 ila 5 ton verim elde ettik” dedi.

“Marketlerde çok yüksek fiyatlarla karşılaşabilirsiniz”

Tatlı patates ıslah çalışmalarında 5 tona yakın verim elde ettiklerini belirten Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Endüstri Bitkileri Islahı ve Islahı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Yasin Bedrettin Karan, “Patates ileri ıslah limitleri ile ilgili çalışma alanımız burası. Buradaki çeşitler yaklaşık 10-12 yıldır ıslah sürecinden geçiyor. Şu anda bu ileri ıslah limitlerini seçerken, verim ve kalite yönünden üstün olanlar.Bu Tokat Artova için mükemmel bir testtir.Bu yılın sonunda Gelişmiş Islah sınırlarımızı yenileyerek Sicil Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne başvurarak yeni milli çeşitler elde etmeye çalışıyoruz. üstün verim ve kalite ve meristem kültürü ile.”

“Uyarlama denemelerini yaptık, güzel sonuçlar aldık”

Kazova ve Niksar’da adaptasyon denemelerini gerçekleştirdiklerini ve iyi sonuçlar aldıklarını belirten Karan, “Seradaki saksı denemelerimiz daha önce tohum sertifikasyon merkezi müdürlüğü tarafından Ziraat Fakültesi Dekanlığına tescillenmişti. Güngörbey patates çeşidi, benim yetiştiricisi olduğum ve Başçiftlik beyazı orada meristem kültürü ile yetiştirilmiştir.Elde ettiğimiz minumumların reprodüksiyonları mevcuttur.Bu işi Dokap bünyesinde yapıyoruz,Dokap esaslı bir çalışmadır.Ayrıca yüksek lisans ve lisansüstü çalışmaları da bünyesinde barındırmaktadır. Bu proje sonucunda Tokat bölgesinde yaşayan ve patates tarımından geçimini sağlamayan çiftçilerimize tohum dağıtmayı planlıyoruz.Tokat Kazova mevkiinde patates kesim denemelerini kuracağız. Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü tarafından önümüzdeki hafta içerisinde tarafımıza iletilecektir.’Tatlı patates’ adı patates olmasına rağmen aileden değil tarla kompleksi familyasındandır.Yaklaşık 113 milyon ton ekimi yapılmaktadır. dünyada yapılmakta ve maalesef ülkemizde sınırlı sayıda üretim yapılmaktadır. Bu nedenle marketlerde marketlerde çok yüksek fiyatlar ile karşılaşabilirsiniz. 2017 yılında o proje çalışmalarına başladık. Burada adaptasyon denedik, Kazova ve Niksar’da çok güzel sonuçlar aldık. Bu çalışmada dekardan 4-5 ton verim elde ettik. Bu çelikleri burada kendimiz yetiştirerek ve araştırma merkezi müdürlüğümüz tarafından bu işle ilgilenen çiftçilerimize dağıtarak tatlı patatesi yaygınlaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

“Bir sarımsaktan ortalama 33 bitki üretebildik”

Bir sarımsaktan ortalama 33 bitki üretmeyi başardıklarına değinen Karan, “Özellikle insan sağlığı için gerçekten önemli olan provitamin A açısından çok güçlü bir bitki. yine serada Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Doku Kültürü Laboratuvarımızda görülmektedir.Bitkiler her yıl az sayıda yavru veren bitkilerdir yani üretimi biraz problemlidir.Ortalama bir ürün vermeyi başardık. Tokat’ımız için değerli bir simge bitki olarak kabul edilen Aklılı bitkisinin üretimi mikro doku kültürü ile üretilmekten mutluluk duyuyoruz. üreme teknikleri ile etkili bir şekilde yapmış ve başarılı olmuştur.” – TOKAT

cerkes-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu