Haber

Marmara’da yağışlar yüzde 91 azaldı; İstanbul barajlarında doluluk yüzde 26’ya düştü

İSTANBUL’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın doluluk oranı ise yüzde 26,32 ile son yılların en düşük seviyesine geriledi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Yağışların azalması ve sıcaklıkların artması çok daha ciddi sonuçlar doğuracak bir duruma doğru gidiyor.”

Kavurucu sıcak yaz aylarında İstanbul’un içme suyunu sağlayan barajlardaki doluluk oranı son yılların en düşük seviyesine geriledi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın toplam doluluk oranı yüzde 26,32’ye düştü. 15 Eylül 2023 itibarıyla Ömerli 55,65, Darlık 40,29, Elmalı 16,98, Terkos 13,21, Alibey 17,55, Büyükçekmece 5,69, Sazlıdere 11,05, Istrancalar 22,87, Kazandere 5,84, Pabuçdere 3,73 olarak ölçüldü. İstanbul’un su ihtiyacını Trakya’dan karşılayan Kırklareli’nin Vize ilçesi sonunda bulunan Kazandere, Pabuçdere ve İstancalar barajlarının doluluk oranları önemli ölçüde düştü ve bazı kısımları kurudu.

’12 AYLIK DÖNEMDE ŞİDDETLİ KURU ALAN OLARAK İLAN EDİLDİ’

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, kuraklığın etkilerini her geçen gün daha fazla gösterdiğini söyledi. Tecer, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son raporlarına göre özellikle Marmara Bölgesi’nin son 12 ayda şiddetli kurak bölge olarak ilan edildiğini belirterek, “Tabi bunun nedenlerine baktığımızda ilk akla gelen şey bu. yağışların azalması aklımıza geliyor. Barajlardaki doluluk oranlarının düşmesinin nedeni yağışların azalmasıdır. Yağış analizi.” Tekrar Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine baktığımızda Türkiye genelinde uzun dönem yağış ortalaması 14,8 milimetre iken bu yıl Ağustos 2023’te 6,4 milimetreye geriledi. Geçen yılın aynı ayında ise 16,1 milimetreydi. Hindi. Bugün 6 “Ortalamalara baktığımızda uzun dönem ortalamalarına göre yüzde 57-60 civarında bir düşüş var” dedi.

‘MAMARA’DA DURUM KORKUNÇ’

Prof. Dr. Tecer, Marmara Bölgesi’nde durumun daha kötü olduğunu belirterek, “Bölgede 2023’te bu ay yağış miktarı ağustos ayına göre 5 milimetreydi. Ancak geçen yılın aynı ayında bu 42,5 milimetreydi. Buranın uzun vadeli ortalaması yaklaşık 10-19 milimetre civarındaydı.” Dolayısıyla bu bölgede yağışlarda geçen yıla göre yüzde 91 oranında azalma var. Toplamda uzun vadeli ortalamalara baktığımızda yüzde 74 oranında bir düşüş var. Bu bölge bu yıl çok ciddi bir yağış eksikliği ve yağış eksikliği ile karşı karşıya kaldı. Bunu geçen yıl da konuşmuştuk. Bu bölgede ortalama kar yağışında azalma var. Kar yağışı barajları yer altı suyunu besleyen en değerli kaynaklardan biridir. Bu nedenle yağışların azalması ve sıcaklıkların artması nedeniyle bu bölge yoğun ve şiddetli bir kuraklık yaşamıştır. Bunun etkilerini önümüzdeki günlerde mutlaka göreceğiz, “Elbette bu bize iklim değişikliği, yağışların azalması, artan sıcaklıklar ve iklim anormallikleri ile birlikte sel ve yağışların her zaman iklim değişikliğinin sonucu olduğunu söylüyor” dedi.

‘ÇOK CİDDİ SONUÇLAR VERECEK BİR YÖNE GİDİYOR’

İklim değişikliğiyle mücadelenin gerekliliğinin altını çizen Prof. Dr. Tecer, “İklim değişikliğiyle verdiğimiz bu mücadelede hem kurumsal, hem toplumsal, hem de bireysel olarak iklim değişikliğiyle uyumlu bir şehir yaşamına, değişen bir yaşama ve uyum sürecine girmemiz gerekiyor. Su kaynaklarımızı verimli kullanmamız lazım, atık olarak attığımız suyu denize boşaltmak yerine arıtıp tekrar kullanmamız lazım.” Hem sanayimizde hem de şehir yaşamımızda daha az su kullanan teknolojilere geçmek zorundayız. Özellikle yağmur hasadı yoluyla topladığımız gri suyu sulama ve diğer amaçlarla kullanmalıyız. Tarımsal sulamada mutlaka yağmurlama sulama ve damlama sulamaya geçmeliyiz. Yağmacı sulamadan vazgeçmeliyiz. Yani sadece yağmur suyunu kullanmalıyız. “Sıcaklıkların azalması ve sıcaklıkların artması olarak algıladığımız sonuç, çok daha önemli sonuçlar doğuracak bir duruma doğru gidiyor” dedi.

‘BU İKİNCİ KEZ OLUYOR’

İstanbul’un suyunu Trakya’dan sağlayan Kazandere ve Pabuçdere’nin bulunduğu Aksicim köyünde yaşayan Emin Ulukar, böyle bir kuraklığın en son 5 yıl önce yaşandığını söyledi. Kuruyan barajlarda hayvan otlattıklarını belirten Ulukar, “Hava çok kurak. Bu ikinci oluyor. 5 yıl önce de aynı kuraklık vardı, bu yıl da aynı kuraklık var. Kar yok, oldu. Geçen yıldan bu yana yağmur yağmadı.”

habertosya.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu