Haber

Diyanet-Sen 6 Bin 406 Diyanet Görevlisine Sordu. Ali Erbaş’a Sunulan Rapor: Din Görevlilerinin Yüzde 48,2’si Diyanet’in Özerk Olmasını İstiyor

CEYLAN SAĞLAM

Memur-Sen’e bağlı Diyanet-Sen, 6 bin 406 din görevlisine Diyanet İşleri Başkanlığı’nın statüsüne ilişkin görüşlerini sordu. Ankete katılan Diyanet çalışanlarının yüzde 48,2’si kurumun özerk olması gerektiğini belirtti. Yüzde 1,7’si Cumhurbaşkanlığı görevlerinin cemaatlere devredilmesi gerektiğini söyledi. Rapor, 17 Ocak’ta Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a sunuldu.

Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız ve Memur-Sen’e bağlı Yönetim Kurulu üyeleri 17 Ocak’ta; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ı ziyaret etti. Edinilen bilgiye göre sendika yöneticileri Erbaş’a; “Diyanet Çalışanlarının Sorunları, Beklentileri, Din ve Diyanet Algıları Üzerine Araştırma” başlıklı rapor sundu.

Raporda, Diyanet çalışanları arasında yapılan anketin sonuç ve değerlendirmelerine yer verildi. 87 bin 249 kişinin üye olduğu Diyanet-Sen’in yaptığı söz konusu araştırmada; Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin yüzde 79,3’ü erkek, yüzde 20,7’si kadın olmak üzere 6 bin 406 kişi katıldı.

Yüzde 64,1’i imam-hatip, müezzin ya da kayyım, yüzde 21,8’i Kur’an kursu okutmanları, yüzde 5,8’i müdür-şef, yüzde 3,7’si vaiz ve yüzde 2,9’u yardımcıdır. Hizmet sektöründe çalışan çalışanların katıldığı araştırmada; Diyanet çalışanlarının yüzde 48,2’si Diyanet’in özerk olması gerektiğini savundu. Diyanet’in özerkliğini savunanların ve 6-10 yıl çalışmış olanların oranının diğer çalışma saatlerine sahip olanlara göre çok daha yüksek olduğu da dile getirildi.

Bu sonuç raporda şu şekilde değerlendirildi:

“Laik bir devlette Diyanet İşleri Başkanlığı’nın statüsünün ne olması gerektiği meselesi Türkiye’de tartışılan konulardan biridir. Diyanet’e dışarıdan müdahalelerin olduğu yönünde kamuoyunda yaygın bir kanaatin olduğu bilinmektedir. Devletin, hükümetin ve siyasetin kurumları.Bu bağlamda Diyanet’in özerkleştirilmesi yönündeki önerileri kamuoyunda tartışılıyor.Buradaki en yaygın özerklik anlayışı, memurların atanma ve işlerin yürütülmesi şeklinden farklı olduğudur. mevcut haliyle herhangi bir bakanlık.

En azından kıdemli atamadan önce belli bir seçim sonucunu belirleyen Cumhurbaşkanı tarafından adaylardan birinin atanması olarak anlaşılmaktadır. Araştırmada, konunun ele aldığı değerli paydaşlar arasında yer alan kurum çalışanları yüzde 48,12 oranında ‘Diyanet özerk olmalı’ seçeneğini tercih ederken, ‘Mevcut statü devam etmeli’ seçeneği ise yüzde 50,1 oranında benimsendi. Bu bize Diyanet çalışanlarının mevcut statünün devamı ile özerklik arasında tercih yapmakta zorlandıklarını gösteriyor.

‘Diyanet İşleri Başkanı olarak ilgili paydaşlar ile Cumhurbaşkanlığı taşra ve merkez teşkilatı temsilcilerinin belirlediği 3 adaydan birinin Cumhurbaşkanı tarafından atanması gerekir’ cümlesine yüzde 47,6 oranında katıldığını belirtiyor. Diyanet’in özerk olması gerektiğini söyleyenlerin oranı ise halihazırda yüzde 48,2. “Diyanet çalışanlarının bu iki soruya verdiği cevaplar birbirini güçlendiriyor.”

Ayrıca raporda, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın denetimini ve bu görevin dini cemaatlere devredilmesini düşünen personel oranının da yüzde 1,7 olduğu belirtildi.

DİN ÇALIŞANLARIN YÜZDE 60,1’İ CEMEVİLERİ İBADET YERLERİ OLARAK GÖRMÜYOR

Diyanet çalışanlarının yüzde 26,6’sı Aleviliği Şiiliğin bir kolu, yüzde 24,6’sı bir yaşam biçimi, yüzde 12,6’sı İslam’ın farklı bir kültürel yorumu, yüzde 12,1’i siyasi bir oluşum, yüzde 7’si ise yüzde 2’sinin Alevilik olduğunu düşünüyor. mezhep olarak kabul edilir ve yüzde 2,9’u mezhep olarak kabul edilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılında Şahkulu Sultan Tekkesi ve Cemevi’nde düzenlenen Cemevi Temel Atma ve Toplu Açılış Töreninde şunları söyledi: “Alevi Bektaşi vatandaşlarımıza yönelik kurumsal bir yapı kuruyoruz. Tüm cemevlerini Alevi-Bektaşi Kültürü ve Cemevi Başkanlığı yönetecek. Cemevlerinin aydınlatma, içme ve kullanma suyu, bakım giderlerinin karşılanması ile ilgili tüm hususlar çözüme kavuşturulacak. “Aynı şekilde cemevlerinde hizmetlerin yürütülmesinden sorumlu olan inanç başkanlarından talep edenlere de dava açılabilecek. “dedi.

9 Kasım 2022 tarih ve 32008 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kuruldu. Türkiye’de Alevi örgütlerinin “İbadethane statüsü” talebi yıllardır devam ederken; Diyanet çalışanlarının yüzde 60,1’i cemevlerinin ibadethane olmadığını söyledi.

Diyanet çalışanlarının yüzde 23’ü ibadethane olması gerektiğini belirtti. Diyanet çalışanlarının yüzde 43’ü yeni kurulan Alevi-Bektaşi Kültür Başkanlığı’nı desteklemez veya karşı çıkarken, yüzde 26,9’u kurulan Alevi-Bektaşi Kültür Başkanlığı’nı destekledi.

Edinilen bilgiye göre raporun kendisine sunulduğu Ali Erbaş, araştırma sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmamasını talep etti.

haber-kurtalan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu